TÜRK KAHVESİ KÜLTÜRÜ VE ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ/SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

AYBALA ŞİMŞEK
ŞEKERBANK KURUMSAL İLETİŞİM VE STRATEJİ GRUP BAŞKANI

ŞEKERBANK, ANADOLU’YU ÇAĞDAŞ SANATLA BULUŞTURUYOR

Şekerbank, sektöründe kurumsal sorumluluk alanında birçok ilke imza atmış ve 1980’li yıllarda ilk banka sanat galerilerinden birini faaliyete geçirmiştir. Kültürel gelişmeyi, toplumsal kalkınmanın bir parçası olarak gören Şekerbank, “Anadolu Bankacılığı” misyonuyla merkez dışını da içine alan tabana yaygın bir profile ulaşma hedefiyle faaliyetlerini sürdürmektedir. Şekerbank, bu strateji doğrultusunda hayata geçirdiği ve 2011 yılında “Açıkekran” ismiyle başlattığı “yeni medya sanatları” alanındaki projesi kapsamında, çağdaş sanatı Anadolu’ya ulaştırıyor.

Prof. Dr. Ali Akay’ın küratörlüğünde, çağdaş sanat alanının önemli sanatçı ve yapıtlarını ağırlayan Açıkekran, Şekerbank şubelerinde de çalışanlardan müşterilere, Banka’nın farklı sosyal paydaşları ile buluşarak sanatın ortak dilini yaygınlaştırmayı hedefliyor. Şekerbank’ın bu rasyonelden hareketle, çağdaş sanatı geniş kitlelere ulaştırmak için oluşturduğu sanat platformu Açıkekran, aynı zamanda Türkiye’nin yeni medya alanına odaklı ilk ve tek galerisi olma özelliğini taşıyor. Teşvikiye’deki Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi ile eş zamanlı olarak özel monitörler aracılığıyla, her sergiden bir yapıt Şekerbank şubelerine taşınıyor. Yeni medya teknolojileri ile üretilmiş çağdaş sanat yapıtları böylelikle, İstanbul Feneryolu, Ankara Küçükesat ve Çankaya, Tekirdağ Alpullu, Ordu, İzmir, Bodrum ile Mardin ve Edirne olmak üzere, 8  ildeki 9 Şekerbank şubesinde 24 saat  izlenebiliyor.

Sanat üretimine destek vermeyi, üretime ve üretene desteğin bir parçası olarak gören Şekerbank, Açıkekran ile Türkiye genelindeki genç sanatçıların ve yerel yeteneklerin destekleneceği projeler gerçekleştirmeyi hedefliyor. Stratejik açıdan geniş kapsamlı bir kültürel faaliyet ve toplumu sanata yakınlaştıran bir proje olarak değerlendirilebilecek Açıkekran, gerek Türkiye’nin gerekse dünyanın önde gelen sanatçılarını ağırlıyor.