TÜRK FOLKLORUNDA KAHVE SABRİ KOZ

Sabri Koz: 1950 Divriği doğumlu. Öğretmen, folklor araştırmacısı, editör.

İstanbul Eğitim Enstitüsü (1971), Anadolu Üniversitesi (1991) mezunu. 25 yıl öğretmenlik yaptı, 1999’dan beri Yapı Kredi Yayınları’nda danışman ve editör olarak çalışıyor.

Türk folkloru ve halk edebiyatı uğraş alanı. Uğraşlarıyla ilgili yazma, basma kitaplar arasında geçen bir hayatı oldu. Okuyup öğrenmeye devam ediyor. Kitaplar, makaleler, editörlük dosyaları ve sevdikleriyle “acı”nın da “tatlı”nın da bir lezzet olduğunu unutmadan günlerini tamamlıyor.

Türk Folklorunda Kahve:

Folklor genellikle kökleri çok derinlerde, eskilerde olan bir bilgi birikimidir. Bu yüzden kendisi de folkloru da bizi çok şaşırtmış bir içecek olarak kahve, hayatımıza hızla girmiş ve kendisine çok güçlü bir yer edinmiştir. Bu sohbette, görüntüler eşliğinde ve dilim döndüğünce kahve folkloru üzerinde duracağım: Halk resminden minyatüre, el sanatlarından sözlü kültüre, şarkılardan türkülere, geleneklerden halk hekimliğine, masallardan halk hikâyelerine, bilmecelerden atasözlerine, destanlardan manilere, mimariden mutfağa kadar kısa kısa değinmelerle bir iki kelam etmek muradındayım, o kadar.

Pera Müzesi ve Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği iş birliğiyle “Kahve Sohbetleri” konuşma serisi devam ediyor. Serinin son etkinliğinde müzenin Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni adlı koleksiyon sergisi kapsamında sunulan “Türk Folklorunda Kahve” başlıklı konuşması gerçekleştirilmiştir.. Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği, Türk kahvesinin kültürel değerine sahip çıkarak, bu kültürün ulusal ve uluslararası bilinirliğine katkıda bulunuyor.

Folklor kökleri çok derinlerde, eskilerde olan bir bilgi birikimidir. Bu yüzden kendisi de folkloru da bizi çok şaşırtmış bir içecek olarak kahve, hayatımıza hızla girmiş ve kendisine çok güçlü bir yer edinmiştir. Sabri Koz bu sohbette halk resminden minyatüre, el sanatlarından sözlü kültüre, şarkılardan türkülere, geleneklerden halk hekimliğine, masallardan halk hikâyelerine, bilmecelerden atasözlerine, destanlardan manilere ve mimariden mutfağa kahve folklorunu ele almıştır.