ARAMA TOPLANTISI

Türk kahvesi için standart çalışması ve "standart arama" toplantısı.

24 Mayıs 2017 Çarşamba günü, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği organizasyonuyla gerçekleştirilen arama toplantısıyla Türk kahvesi için ilk kez bir standart çalışması yapıldı.

"Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği" adı altında 2013 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine giren Türk kahvesi için standart çalışması yapılması, standartlarının belirlenmesi ve bu standartların ülkenin konu ile iştigal eden ticari kişi ve kurumlarının menfaatlerinin korunması açısından uluslararası alanda kabul edilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. .

Türk  Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği'nin öncülüğün de,  Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin katkıları ve  Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde Mutfak Sanatları Akademisin de gerçekleşen toplantının sonunda esasların belirlenerek "Türk Kahvesi Standartları" mutabakat metninin ortaya çıkarılması planlanıyor.

Türk kahvesi standardı arama toplantı çalıştayına; Akademisyenler, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden yetkililer, akademisyenler, Türk kahvesi alanında otorite kabul edilen ticari ya da kültürel faaliyet gösteren kişiler ve kahve severler katıldılar.

Açılış konuşması için söz alan Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcısı Osman Serim: “Dünyanın farklı coğrafyalarında var olmasına rağmen, beş yüz yıllık köklü bir geleneği olan Türk kahvesinin evrensel olarak kabul gören bir standardı bulunmamaktadır. Gidermeye çalışacağımız bu eksiklik, uluslararası platformda diğer kahve hazırlama yöntemleriyle doğal olarak bir rekabet içinde bulunan Türk kahvesi geleneğimizin yanlış tanıtılmasına yol açmaktadır. Bu toplantıda ilk kez resmi kurumlar, STK’lar ve sektör temsilcileri bir araya gelerek konunun tüm paydaşların fikirleriyle katkı yapacağı bir ortam yaratıldı. Amacımız tartışmak değil, farklı düşünceler ışığında ortaya çıkaracağımız Türk kahvesi standartlarına ilişkin mutabakat metni ile standartların belirlenmesi için çalışmalarını yürüten Kültür ve Turizm Bakanlığı’na görüşlerimizle destek olmaktır. Bu çerçevedeki bir çalışma ülkemizde ilk defa gerçekleşecek ve bu çalışmanın gelecekte diğer önemli gastronomik ürünlerimizin standartlarının saptanması konusunda örnek teşkil edeceğini düşünüyorum.” dedi.

Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı: “Türkiye’den bir marka çıkarmak çok önemli ancak bu konuda değerlerimize yeteri kadar sahip çıkamıyoruz. Örneğin lokumumuz var, kahvemiz var ancak bu değerleri dünyaya tanıtma konusunda hızlı davranamıyoruz. Kahvehane geleneği Osmanlı’nın vazgeçilmezi olmasına rağmen bugün uluslararası kahve zincirlerinin menülerinde Türk kahvesi yer almıyor. Eski değerlerimizi yaşatmalı ve sahip çıkmalıyız. Bu konuda desteklerini esirgemeyen ve tanıtım çalışmalarını sürdüren Kültür ve Turizm Bakanlığına ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Gaziantep Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fikret Tural ise: “Gaziantep’in UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Gastronomi Kenti olarak yer almasının ardından,Türk kahvesi geleneğimiz de UNESCO tarafından tanındı ve koruma altına alındı. Bu başarı, adı kahveyle özdeşleşmiş, Tahmis Kahvesi gibi dünyanın en eski kahvehanelerinden birine ev sahipliği yapan Gaziantep olarak bizi ayrıca gururlandırıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak sadece Gaziantep yemeklerini değil, yemeğin tamamlayıcısı olan Türk kahvesi geleneğinin de dünyaya tanıtılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Çalıştayda, Türk kahvesine dönüştürülecek yeşil kahvenin menşeleri ve yeşil kahve işleme yöntemleri, kavurma ve öğütme, pişirme ve servis, endüstriyel boyut konuları da ele alınıyor.

Bütün bu gelişmelerin yanı sıra Türk sanayiinin son yıllarda geliştirdiği yüksek performanslı kahve makinaları, markalı ve uzun ömürlü kahveler, fincanlar, şekerlemeler ile diğer aksesuarların Türk kahvesine ülkemiz adına ciddi bir katma değer yükleyerek önemli bir ihraç kalemi haline dönüştürmesi bekleniyor.